Schuin Dak Isoleren Tussen de Balken: Een Stap-Voor-Stap Handleiding

Wist je dat warmte van nature opstijgt? Dat betekent dat als je dak niet goed geïsoleerd is, je letterlijk geld door het dak gooit! Daarom is het isoleren van een schuin dak een van de effectiefste manieren om je huis energiezuiniger te maken en je wooncomfort te verhogen.

Maar hoe doe je dat, een schuin dak isoleren tussen de balken? We leggen het je uit in deze blog!

woensdag 7 juni 2023

Wat is dakisolatie?

Dakisolatie is het proces van het toevoegen van isolatiemateriaal aan het dak van een huis, om zo de overdracht van warmte tussen de binnenkant van het huis en de buitenwereld te minimaliseren. Dit helpt om de temperatuur in het huis stabiel te houden, wat resulteert in minder energiegebruik en dus lagere stookkosten.

Dakisolatie kan zowel aan de buitenkant (onder de dakpannen) als aan de binnenkant (tussen de dakbalken) geplaatst worden. In deze blog concentreren we ons op de isolatie aan de binnenzijde, een klus die je tot op zekere hoogte zelf kunt aanpakken.

De isolatiematerialen: HR++ Isolatieschuim, cellulose en glaswol

Bij BKW Isolatie hebben we drie favoriete materialen om schuine daken van binnenuit te isoleren: HR++ Isolatieschuim, cellulose en glaswol.

HR++ Isolatieschuim is een hoogwaardig isolatiemateriaal dat gemakkelijk aan te brengen is en een uitstekende isolatiewaarde heeft. Het vormt een naadloze laag die alle kieren en gaten afdekt, waardoor koudebruggen worden geëlimineerd.

Cellulose, gemaakt van gerecycled papier, is een duurzaam en effectief isolatiemateriaal. Het kan eenvoudig worden ingeblazen tussen de dakbalken, waardoor een dikke, isolerende laag ontstaat.

Glaswol is een van de meest gebruikte isolatiematerialen en staat bekend om zijn goede isolerende eigenschappen en brandveiligheid. Het is gemakkelijk te snijden en aan te brengen tussen de dakbalken.

Hoe een schuin dak isoleren tussen de balken?

Het isoleren van een schuin dak tussen de balken is een proces dat geduld en precisie vereist, maar met de juiste materialen en gereedschappen is het goed te doen.

Eerst meet je de afstand tussen de dakbalken. Dit is belangrijk om te weten hoeveel isolatiemateriaal je nodig hebt. Vervolgens kies je het isolatiemateriaal dat het beste bij je situatie past. Onze isolatieadviseurs komen graag bij je langs voor advies.

Voor HR++ Isolatieschuim wordt een speciaal spuitapparaat gebruikt om het schuim gelijkmatig tussen de balken aan te brengen. Hiervoor is wel professionele apparatuur nodig. Bij het gebruik van cellulose of glaswol snijd je het materiaal op maat en plaats je het voorzichtig tussen de balken.

Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht, is het belangrijk om een dampscherm te installeren. Dit is een laag die vocht buiten houdt en zo de isolatie beschermt.

De voordelen van een goed geïsoleerd schuin dak

Een goed geïsoleerd schuin dak biedt veel voordelen. Ten eerste bespaar je aanzienlijk op je energiekosten, omdat minder warmte je huis verlaat in de winter en minder koele lucht in de zomer.

Daarnaast verhoogt een goed geïsoleerd dak het wooncomfort. Geen koude luchtstromen meer van het dak in de winter, en in de zomer blijft het aangenaam koel op de bovenste verdieping.

Tenslotte draagt dakisolatie bij aan een beter milieu door het verminderen van de CO2-uitstoot van je huis.

Conclusie

Het isoleren van een schuin dak tussen de balken is een effectieve manier om energie te besparen en het comfort in je huis te verhogen. Of je nu kiest voor HR++ Isolatieschuim, cellulose of glaswol, elk van deze materialen biedt uitstekende isolatieprestaties.

Hoewel het isoleren van een dak een doe-het-zelfproject kan zijn, raden we aan om dit over te laten aan professionals. Ze hebben de ervaring, kennis en apparatuur om de klus efficiënt en effectief uit te voeren.

Bij BKW Isolatie staan we klaar om je te helpen met al je isolatiebehoeften. Neem contact met ons op voor een gratis adviesgesprek. Onze isolatieadviseur doet diverse metingen met speciale apparatuur om een goed advies te kunnen geven. We stellen ter plekke een nauwkeurige offerte op.

Gratis adviesgesprek aanvragen

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn schuine dak zelf isoleren?

Ja, je kunt je schuin dak zelf isoleren, maar het is een precisieklus waarbij ervaring en de juiste materialen essentieel zijn. Als je niet zeker bent, kun je het beter overlaten aan professionals zoals BKW Isolatie.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor een schuin dak?

De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van je specifieke situatie en voorkeuren. HR++ Isolatieschuim, cellulose en glaswol zijn allemaal goede keuzes voor het isoleren van een schuin dak.

Hoeveel kan ik besparen door mijn schuine dak te isoleren?

De besparing hangt af van verschillende factoren zoals het type isolatiemateriaal, de dikte van de isolatielaag en de weersomstandigheden. Maar over het algemeen kun je met een goed geïsoleerd schuin dak tot wel 30% besparen op je energierekening.