Spouwmuurisolatie met EPS parels

Voel je je thuis ook wel eens als een Eskimo, ook al staat de verwarming aan? Of voel je jouw portemonnee huilen bij het zien van de energierekening? Dan is spouwmuurisolatie wellicht de oplossing voor jou.

Maar wat is spouwmuurisolatie eigenlijk? In deze blog gaan we dieper in op de voordelen van spouwmuurisolatie met het materiaal EPS, vaak ook wel isolatieparels genoemd.

zaterdag 25 maart 2023

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is simpelweg de isolatie van de ruimte (de 'spouw') tussen de binnen- en buitenmuur van een huis. Deze ruimte is meestal ongeveer 6 tot 10 cm breed. Zonder isolatie ontsnapt hier veel warmte doorheen, wat leidt tot hogere energiekosten.

Door het isoleren van de spouwmuur kun je aanzienlijk besparen op je energierekening en tegelijkertijd het comfort in je woning verhogen. De binnentemperatuur wordt een stuk aangenamer. Een win-winsituatie, toch?

Wat zijn EPS parels?

EPS parels zijn een populaire keuze voor spouwmuurisolatie. Maar wat zijn het precies? EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. Het materiaal is licht, maar toch sterk en duurzaam. Bovendien is het waterbestendig en rot- en schimmelvrij, wat het een uitstekende keuze maakt voor isolatie.

EPS parels worden gemaakt van kleine polystyreenkorrels die onder hoge temperatuur worden geëxpandeerd. Het resultaat is een zeer lichte parel met goede isolerende eigenschappen. Ze zijn meestal wit of grijs van kleur en hebben een diameter van ongeveer 3 tot 5 mm.

Wist je dat deze parels voor 98% uit lucht bestaan? Die lucht wordt opgesloten in de parels en vormt zo een uitstekende barrière tegen warmteoverdracht. Dat betekent minder energieverlies en dus meer comfort en lagere energiekosten voor jou!

Bij BKW Isolatie zijn we altijd op zoek naar de effectiefste oplossingen op het gebied van isolatie. We willen de beste kwaliteit leveren en onze klanten de grootst mogelijke energiebesparing bieden. Daarom hebben we gekozen voor grijze EPS parels voor onze spouwmuurisolatiediensten.

Maar waarom specifiek de grijze EPS parels? Simpel, ze bevatten grafiet. Grafiet is een vorm van koolstof die bekend staat om zijn uitstekende thermische prestaties, in het bijzonder zijn vermogen om warmtestraling te reflecteren. Dit betekent dat de grijze EPS parels een nog hogere isolatiewaarde hebben dan de standaard witte variant.

Energiebesparing en terugverdientijd van EPS parels

Hoeveel kun je nu eigenlijk besparen met spouwmuurisolatie met EPS parels? Goede vraag! Het exacte bedrag varieert uiteraard per situatie, maar gemiddeld kan een huishouden tot 30% op hun energiekosten besparen. Bij een gemiddeld energieverbruik betekent dit een besparing van ongeveer € 200 per jaar.

Dit betekent dat je de investering in spouwmuurisolatie met EPS parels binnen een aantal jaar kunt terugverdienen. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 3 en 5 jaar. Maar onthoud, het draait niet alleen om de financiële besparing. Je draagt ook bij aan een duurzamere wereld en verbetert het comfort in je eigen huis. Onbetaalbaar, toch?

Kruipruimte isoleren met EPS parels

Niet alleen je muren kunnen profiteren van de isolerende kracht van EPS parels. Ook je kruipruimte kan een make-over gebruiken! Kruipruimte-isolatie met EPS parels kan namelijk zorgen voor minder vocht en tocht in huis en dus een aangenamer binnenklimaat.

Door de kruipruimte te isoleren met EPS parels wordt de bodem van de kruipruimte bedekt met een laag parels. Dit voorkomt dat vocht en koude lucht vanuit de kruipruimte naar boven trekken.

Heb jij al eens een vochtige kruipruimte ervaren? Niet zo prettig, toch? Met EPS parels kun je dit voorgoed vergeten!

Houten vloer isoleren met EPS parels

Maar daar stopt het niet. Ook je houten vloeren kunnen baat hebben bij isolatie met EPS parels. Houten vloeren, vooral in oudere huizen, kunnen koud en oncomfortabel zijn, vooral in de wintermaanden. EPS parels bieden een effectieve en betaalbare oplossing.

EPS parels worden in de ruimte onder de vloer geblazen, waar ze een isolerende barrière vormen tussen de koude ondergrond en de warmte in je woning. Het resultaat? Een warmer en comfortabeler huis, en weer een lagere energierekening.

Zit jij er al klaar voor om die koude vloeren vaarwel te zeggen?

Conclusie

Kortom, EPS parels bieden een effectieve, betaalbare en duurzame oplossing voor woningisolatie. Of het nu gaat om je spouwmuren, je kruipruimte of je houten vloeren, EPS parels kunnen helpen om het comfort in je woning te verhogen en je energierekening te verlagen.

Bij BKW Isolatie hebben we jarenlange ervaring met het isoleren van woningen met EPS parels. We komen graag bij je langs voor een gratis adviesgesprek. Onze isolatieadviseurs doen dan diverse metingen met speciale apparatuur, zodat ze een goed advies kunnen geven. We stellen ter plekke een accurate offerte op, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Vraag een adviesgesprek aan

Veelgestelde vragen

Kan ik mijn huis zelf isoleren met EPS parels?

Het is technisch mogelijk om zelf je huis te isoleren met EPS parels, maar het wordt sterk aanbevolen om dit over te laten aan professionals. Zij hebben de kennis, ervaring en apparatuur om de klus efficiënt en effectief uit te voeren.

Zijn EPS parels milieuvriendelijk?

EPS parels zijn een duurzame keuze voor woningisolatie. Ze zijn recyclebaar en hebben een lage impact op het milieu tijdens de productie. Bovendien helpen ze energie te besparen, wat bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot.

Kan ik EPS parels gebruiken in een oud huis?

Absoluut, EPS parels kunnen worden gebruikt in zowel nieuwe als oudere huizen. Ze zijn bijzonder geschikt voor spouwmuurisolatie in oudere huizen, omdat ze gemakkelijk kunnen worden ingeblazen zonder ingrijpende bouwkundige aanpassingen.